Parasta mitä voi tehdä housut päässä — Henkka ja Ville Turun Wappuradion vieraina
Ihmiset

Parasta mitä voi tehdä housut päässä — Henkka ja Ville Turun Wappuradion vieraina

Turussa on koko viikon ajan pauhannut oma Wappuradionsa, jossa myös Ville ja Henkka kävivät Miika Peltotalon vieraina. Oman elämänsä erikoisasiantuntijat vastasivat kuulijoiden kysymyksiin teemalla: “Saa kysyä mitä vaan, ja me vastataan mitä vaan.” Aiheet heiluivatkin luontevasti vappupallon tapaan maan ja taivaan välillä. Aloitetaan perusasioista.

Mitä eroa on vapulla ja wapulla?

Teekkareille ei luonnollisestikaan riitä vain yksi päivä vuoden tärkeimmän juhlan viettoon, vaan vappua edeltävä reilun viikon ajanjakso on ristitty wapuksi. Tämä aika on kenties vuoden raskaimpia, mutta tarjoaa myös legendaarisen hauskoja aktiviteetteja ja perinteitä, joista monessa kaupungissa raikaavat Wappuradiot ovat hyvä esimerkki. Turun Wappuradiokin soi megalomaaniset kahdeksan päivää putkeen tarjoten ohjelmaa wapunviettäjille 24 tuntia vuorokaudessa.

Miksi taas kutsutaan vapun jälkeistä ajanjaksoa? Sitä ei tarina kerro.

Onko konsultin elämä ollut yhtä tarunhohtoista, kuin miltä se märkäkorvaisena opiskelijana vaikutti?

Villen ja Henkan näkemys aiheesta oli selkeä; konsultointi on parasta, mitä voi tehdä housut päässä. Konsultin työt ovat olleet juurikin niin tarunhohtoisia, kuin mitä niistä osasi kuvitellakin — tosin opiskellessa molemmilla oli vielä varsin hatara käsitys oman alansa töistä. IT -konsultin tehtävähän on auttaa yrityksiä rakentamaan sovelluksia joko heidän pääliiketoimintaansa tai sen tukitoimintoihin. Tämä voi tarkoittaa sekä bisneslogiikkaa muovaavia automaatio- & käsittelykokonaisuuksia, että niinkin simppeliä asiaa, kuin verkkokauppaa. Softaa on joka tapauksessa nykyään joka puolella, joten tekemiseen valmiille konsultille löytyy kyllä työsarkaa.

Pääseekö turkulaisena konsulttina tekemään kiinnostavia projekteja vai kannattaako suunnata PK-seudulle?

Tämä kysymys on epäilemättä monen alaa opiskelevan mielessä, mutta onneksi tilanne on muuttunut parin viime vuoden aikana radikaalisti. Siinä missä alun perin Turun alueella pystyi työllistymään karkeasti joko Vaadinille tai Saloon erääseen anonyymiksi jäävään kännykkäfirmaan, ovat kaupunkiin viime vuosien aikana avanneet ovensa useat isommat softakehitysfirmat kuten Gofore, Reaktor, Vincit ja Solita. Tämä synnyttää paitsi työpaikkoja, myös positiivista kilpailua alueelle, joka taas luo näkyvyyttä asiakkaiden silmissä.

Turkuun on myös syntynyt aktiivinen IT-alan meetup- ja yhteisökulttuuri, joista hyviä esimerkkejä ovat Turku ❤ Frontend, Turku.AI, Turkusec ja TurkuAwakens. Ville ja Henkka olivat molemmat tyytyväisiä, että erilaisia yhteisötapaamisia on nykyään luontevampi pitää, kun niihin osallistuu oikeasti ihmisiä useammasta firmasta. Tilanne on niin hyvä, että välillä tapahtumia on jo ylisaturaatioon asti ja kokoontumisista pitää oppia valikoimaan itselle sopivimmat.

Joka tapauksessa vastaus kysymykseen on selkeä: Turusta ei tarvitse enää lähteä PK-seudulle projektien perässä ja alueella ei ole koskaan aiemmin ollut IT-alalla näin hyvä meininki. Liikennettä tapahtuu itse asiassa jo toiseenkin suuntaan ja useat alun perin kehä kolmosen sisäpuolelle töihin eksyneet turkulaiset ovatkin pystyneet palaamaan kotikonnuilleen.

Onko mahdollista, että päästäisiin tilanteeseen, jossa ihmiset osaisivat käyttää Slackin ketjuja?

Tämä nähtiin hyvin epätodennäköisenä. Oikeastaan Slackista voitaisiin poistaa ketjut kokonaan. Toisaalta Koronan mukanaan tuoma pakotettu digiloikka on tehnyt tilanteesta mielenkiintoisen ja varmasti aiheuttanut monessa organisaatiossa etätyöhön liittyviä kulttuurishokkeja. Yksi tällaisista voi nimenomaan olla Slack-ketjujen toimivuus ja niihin liittyvät moninaiset mielipiteet. Kun ihmiset pääsevät ensireaktiostaan yli ja oppivat käyttämään digitaalisia työkaluja paremmin, voidaan asiasta käydä keskustelua.

Mikä on konsultin vakiovale?

Konsulttihan ei tietenkään koskaan valehtele, mutta aina voi laittaa myyntihousut jalkaan (tai päähän), läväyttää kasvoille luottamusta herättävän hymyn ja ilmoittaa asiantuntijan syvällä rintaäänellä: “Ilman muuta tämä hoituu!” Tämän jälkeen prosessiin voi kuitenkin kuulua raivokasta autossa räntäsateessa googlaamista, jotta saadaan selville, miten homma saadaan käytännössä hoidettua.

Kysymyksen innoittamana haluttiin jakaa kaupanpäällisiksi ehdoton konsulttielämän Lifeprotip. Jos jokin syystä tai toisesta menee oikeasti mönkään, niin käsi välittömästi ylös virheen merkiksi. Tämä osoittaa vastuun kantamista omista teoista ja antaa hyvän kuvan kaikille projektissa mukana oleville. Lisäksi ongelmat ovat yleensä siitä viheliäisiä, että mitä enemmän niitä yrittää piilotella, sitä pahemmaksi ne yltyvät. Tässäkin asiassa siis rehellisyys maan perii ja jos sitä ei osata arvostaa, on väärässä paikassa.

--

Turun Wappuradio jatkaa raikaustaan aina vappuaaton iltaan asti, joten ehdit vielä hyvin virittäytymään wapputunnelmaan tai kääntämällä radiovastaaottimesi asentoon 93,8 hz.

Villen ja Henkan haastattelun höystettynä Turun Wappuradion tiimin ratkiriemukkailla jingleillä löydät selaimesta täältä tai Spotifystä.

Hyvää vappua kaikille! Muistakaa pitää marssillakin turvaväli, nauttia käsidesiä vastuullisesti ja pysyä terveenä dagen efterinäkin! Jos ja kun vietät etäwappua ystäviesi kanssa nappaa kuva ja kerro siitä meillekin Instassa @wearearado — palkintona mainetta, kunniaa ja Arado-swagia!

Kirjoittajasta

Veli-Pekka Virtanen

VP vastaa Aradon markkinoinnista ja kirjoittaa milloin mistäkin meille ajankohtaisesta aiheesta. Hän tykkää erityisesti haastatella ihmisiä aiheista, joista ei ymmärrä juuri mitään, ja keskustelut kehittäjien kanssa tarjoavatkin tähän onneksi monia mahdollisuuksia.

Blogikirjoituksia

Näytä lisää blogikirjoituksia