Arado sai uusia omistajia
Kulttuuri

Arado sai uusia omistajia

Hyviä uutisia! Saimme helmikuussa jälleen uusia osakkaita, kun viime vuoden lopulla järjestetyn Aradon työntekijäannin osakkeet tulivat rekisteröidyksi kaupparekisteriin.

Kaiken kaikkiaan uusia omistajia tuli seitsemän ja myös vanhat osakkaat pääsivät lisäämään omistustaan.

Yhdessä tekemällä

Kulttuurimme on alusta asti rakentunut luottamuksen, tasavertaisuuden ja yhdessä tekemisen ympärille, aina palkkamallista päätöksentekoon.

Ensimmäisistä päivistä lähtien jokainen aradolainen on voinut vaikuttaa siihen, mihin suuntaan yritystä kehitämme. Liiketoiminnan kehittämisen osalta vastuun ja vallan jakaminen onkin ollut yksi tärkeimmistä toimintaperiaatteistamme.

Vaikka olemme kasvaneet jo kahdenkymmenen ammattilaisen joukoksi, sama eetos ohjaa yhä jokapäiväistä toimintaamme. Siksi omistajuuden jakaminen useamman aradolaisen kesken onkin ollut luontainen jatkumo tasavertaiselle kulttuurillemme.

Aradon perustajat Mika ja Anssi kommentoivat omistajuuden jakamista:

“Oli selvää heti kättelyssä, että myös myöhemmin mukaan tuleville aradolaisille tarjotaan mahdollisuus tulla omistajaksi.” - Mika
“Olemme alusta asti kehittäneet aika paljon juttuja yhdessä, joten tämä on tehnyt vain selkeämmäksi sen, että rakennamme Aradoa oikeasti yhdessä.” - Anssi

Omistajuus on enemmän kuin kasa osakkeita

Siinä on vaan jotain vähän erilaista kun teet töitä “ittelles”. - Teemu

Meillä omistajuus ei näy mitenkään arkipäivän tekemisesssä. Päätöksiä tehdessä ei tuijoteta omistusprosentteja, vaan jokainen aradolainen on tervetullut pyöreän pöydän ääreen.

Omistajuus ei siis sinänsä tuo mitään erityistä. Monet aradolaiset ovat silti ottaneet mahdollisuuden positiivisesti vastaan, kun taas osalle sillä ei ole ollut sen suurempaa merkitystä. Tämäkin on täysin ymmärrettävää. Omistajuus ei ole ollutkaan mikään palkinto, vaan enemmänkin luonnollinen osa Aradoa.

En koe omistajuuden lisänneen valtaani Aradossa. Koen, että pystyin vaikuttamaan kaikkiin haluamiini asioihin jo ennen osakkaaksi ryhtymistä. - Ville H.
Kivana bonuksena omistajuuden lisäksi voin ostaa osingoillani joka vuosi muutaman oluen. - Simo-Pekka

Monet mainitsevatkin omistajuuden olevan kuin kirsikka kakun päällä. Se lisää työn merkityksellisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Omistajuuden jakaminen koetaan luottamuksen osoitukseksi ja osaltaan eleeksi siitä, että olemme kaikki tasavertaisia. Luonnollisesti mukana on myös taloudellinen kannustin, mutta omistajuuden jakamisella on suurempi ideologinen merkitys kuin osinkokirstun kilinä.

Enemmän minua innosti ajatus omistajuudesta itsessään ja se, että teemme tätä oikeasti yhdessä, kuin mahdolliset taloudelliset hyödyt. - Ville J.

Huolimatta siitä miten kukin omistajuutensa kokee, aradolaisten kertomusten perusteella voimme todeta, että olemme pystyneet luomaan työyhteisön, jossa jokainen kokee tasavertaista arvostusta ja yhteenkuuluvuutta, katsomatta kenenkään titteliin tai osakepottiin.

Periaatteista tinkimättä

Haluamme jakaa omistajuutta myös tulevaisuudessa. Aradolaisten lisääntyessä kasvavaan tahtiin, emme kuitenkaan tiedä miten se seuraavaksi tapahtuu, sillä sitä päätöstä ei tehdä pienessä piirissä, vaan kaikkien aradolaisten kesken. Palkkamallimme sen sijaan pysyy yhtä reiluna kuin ennenkin. Omisti Aradoa tai ei, jokainen konsulttimme saa aina 50% kuukausilaskutuksestaan.

Toimintamme jatkuu perustuen yhä samaan luottamuksen, yhdessä tekemisen ja keskinäisen kunnioituksen ajatusmalleihin.

Täältä pääset kuuntelemaan, kun keskustelimme aiheesta podcastissamme.

---

Oletko sinä kiinnostunut työskentelemään työyhteisössä, jossa tekemistä ohjaa luottamus ja päätökset tehdään yhdessä? Me etsimme jatkuvasti lisää aradolaisia riveihimme ja kuulisimme mieluusti, mitä ajatuksia toimintamallimme sinussa herättää.

Ota meihin vapaasti yhteyttä osoitteeseen hello@arado.fi.

Kirjoittajasta

Veli-Pekka Virtanen

VP vastaa Aradon markkinoinnista ja kirjoittaa milloin mistäkin meille ajankohtaisesta aiheesta. Hän tykkää erityisesti haastatella ihmisiä aiheista, joista ei ymmärrä juuri mitään, ja keskustelut kehittäjien kanssa tarjoavatkin tähän onneksi monia mahdollisuuksia.

Blogikirjoituksia

Näytä lisää blogikirjoituksia