Pari ajatusta palkka-avoimuudesta
Kulttuuri

Pari ajatusta palkka-avoimuudesta

Viime aikoina on vellonut paljon keskustelua palkka-avoimuudesta ja monet yritykset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan siitä, miksi se on koettu hyväksi vaihtoehdoksi. Halusimme ottaa osaa tähän keskusteluun ja jakaa omia kokemuksiamme avoimesta palkkamallista.

Meillä käytetty malli on kokonaisuudessaan aika simppeli, eikä sen ymmärtämiseksi kaivata kaavioita: jokainen konsultti saa 50% asiakkaalta laskuttamastaan summasta. Jos penkkiaika yllättää, niin hän saa yhdessä sovitun peruspalkan, joka on saman suuruinen kaikille. Konsulttibisneksessä tämän tyylinen malli on ollut melko helppo toteuttaa, ja ainakin meidän kohdalla se on toiminut hyvin.

Parhaita puolia tässä mallissa on ehdottomasti se, että palkka-avoimuuden takia meillä ei tarvitse puhua rahasta. Mikko onkin joskus todennut, että ollaan siitä erikoinen firma, että palkasta ei juuri puhuta, ei edes pikkujoulujen jatkoilla. Palkka on todella henkilökohtainen asia ja siksi siihen liittyvässä keskustelussa ovat aina myös tunteet pelissä. Meille on tärkeää, että jokainen tiimiläinen tietää olevansa arvostettu ja tärkeä osa yritystä, emmekä halua, että palkkapolitiikka tuo säröjä tähän. Softa-alalla markkinat määrävät joka tapauksessa hinnan ja sen, kuinka paljon osaamisestasi ollaan valmiita maksamaan. Kehittymishaluisena tiiminä tämä toimii myös hyvänä informaationa siitä, mihin suuntaan omaa osaamista kannattaa viedä.

Palkka-avoimuudessa ja suoraviivaisessa mallissa ollaan arvostettu myös sen helpoutta ja tasavertaisuutta koko tiimille. Se on lisäksi poistanut tarpeen perinteisille palkkaneuvotteluille. Tämä on ollut positiivista niin meille, kuin uusille rekryillekin, jotka ovat voineet heti kättelyssä arvioida onko malli sellainen, johon haluavat sitoutua. Meillä on todella avoin kulttuuri ja palkka ei ole poikkeus. Jos tulevaisuudessa huomaamme tilanteita, joissa palkkamalli ei toimi, mietitään yhdessä miten sitä voidaan kehittää. Joitain tällaisia mahdollisesti tulevaisuudessa eteen tulevia haasteita on jo tunnistettu: koska palkka määräytyy suoraan markkinan mukaan, saattaa pidemmällä aikavälillä muodostua isojakin eroja siihen, mitä osaamisesta ollaan valmiita maksamaan. Nyt kuitenkin nautitaan siitä, että homma toimii hyvin ja tiimi on tyytyväinen.

Etsimme jatkuvasti lisää Senior Full Stack -kehittäjiä joukkoomme. Mikäli siis mutkaton palkkaus ja hyvä tiimihenki kuulostavat houkuttelvilta, voit tutustua meihin paremmin osoitteessa www.arado.fi/rekry ja jättää hakemuksen liittyä tiimiin!

Kirjoittajasta

Veli-Pekka Virtanen

VP vastaa Aradon markkinoinnista ja kirjoittaa milloin mistäkin meille ajankohtaisesta aiheesta. Hän tykkää erityisesti haastatella ihmisiä aiheista, joista ei ymmärrä juuri mitään, ja keskustelut kehittäjien kanssa tarjoavatkin tähän onneksi monia mahdollisuuksia.

Blogikirjoituksia

Näytä lisää blogikirjoituksia